Компетентнісний підхід у вивченні навчальних предметів.

22.03.2018 08:44

Компетентнісний підхід у вивченні навчальних предметів.

22 березня 2018р. на базі Краснопільського ЗЗСО І-ІІІ ст. відбувся районний семінар учителів української мови та літератури,зарубіжної літератури та біології на тему «Компетентніснийпідхід у вивченні навчальних предметів».

До закладу прибули учителі шкіл району та методисти відділу освіти Березанської РДА на чолі з завідуючою РМК Посухіною С.Г.

У фойє школи гостей зустрічали представники учнівського самоврядування ,які розповіли присутнім про школу,про учителів,про гуртки ,секції,які працюють в закладі, про комп’ютерний  клас ,про ранкову зарядку,про екскурсії.До присутніх з вітальним словом звернулась директор закладу Ходченко О.В.Завершальним привітанням до гостей був виступ талановитого юнака КачаяО.,який виконав пісню про Україну,про чудових людей.які тут живуть і працюють.

Практичну частину семінару почали з проведення відкритих уроків .

Учитель української мови та літератури вищої кваліфікаційної категорії Чапчай Н.В. провела урок української літератури у 8 класі на тему «Ніна Бічуя. « Шпага Славка Беркути».Роль батьків у вихованні дітей. «Максимальне навантаження» як вияв моральності та відповідальності в житті.»Урок було проведено на основі «хмарних» технологій,з використанням ІКТ та різноманітних інтерактивних форм : «мозковий штурм», асоціативний кущ,складання учнями ментальних карт та робота за ними,робота в групах,експрес-інтерв’ю «Думки вголос».Також учні на уроці визначили моральні уроки,які можна засвоїти з прочитаної повісті.

Учитель зарубіжної літератури та російської мови вищої кваліфікаційної категорії Супрун Т.І. провела урок зарубіжної літератури у 6 класі «Роберт Бернс. «Моє серце в верховині…». Ідея любові до батьківщини у вірші Р.Бернса.Антитеза.Елементи фольклору » у формі уроку-мандрівки.Під час роботи на уроці учні заповнювали Дорожню карту мандрівника,в яку записали і нову лексику,і художні засоби,які використав поет,і свої асоціації до слова «Батьківщина».Урок було проведено з використанням ІКТ.В кінці уроку учні дали відповідь на питання:Які цінності прославляє поет у вірші?Як вірш перекликається із сьогоденням?

Урок біології в 10 класі «Профілактика ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших вірусних захворювань» учитель біології та хімії І кваліфікаційної категорії Волченко М.М. провела з використанням мультимедійної презентації, відеозаписами музичних творів ,відеоролика про проникнення ВІЛ у клітину людського організму,проведеннямдосліду,який показував  швидкість поширення ВІЛ-інфекції.В кінці уроку була демонстрація відеоролика про відомих людей,які померли від СНІДу.

Практичну частину продовжили проведенням майстер-класів :1)Бондаренко Н.І.,учительБерезанського ЗЗСО І-ІІІ ст. за матеріалами конкурсу «Учитель року -2018» в номінації «Українська мова і література»; 2)З досвіду роботи

 учителя Березанського ЗЗСО І-ІІІ ст.Толкачової О.В. «Компетентнісний підхід у вивченні російської мови та літератури».

Потім відбулися бесіди за круглим столом,під час яких колеги поділилися своїми враженнями.

Проведення семінару засвідчило,що предметне навчання – це тільки основа для формування компетентностей як інтегрованого результату навчальної діяльності учнів. Головне, щоб дітям було цікаво вчити і розвивати себе, пізнавати світ.

Стіни  школи учасники семінару залишали з чудовим настроєм,сповнені нових планів  та творчих ідей.

—————

Назад